Peti inu obstati

Pod gostiteljstvom glasbenika Petra Lovšina se je v petek 26.06. 2020 na domačiji Primoža Trubarja na Rašici odvil glasbeni festival »Peti inu obstati«. Po lanskem prvem festivalu je letos sledilo logično nadaljevanje.

»Takih prizorišč v Sloveniji manjka oziroma jih je zelo malo, praktično od Turjak pa do Kolpe, kjer so se rodila slovenske legende pisane besede, je to edini dogodek. Pisano besedo pa zelo hitro zapojemo. To je tudi glavni namen festivala, da slovenska pesem odzvanja dolga leta še naprej«, je rekel v uvodu Peter Lovšin. Pa tudi, če je to rock glasba.

Lani je Trubarjevina premierno gostila festival domače glasbene ustvarjalnosti, na katerem se je predstavilo več kot še 30 neuveljavljenih in tudi uveljavljenih glasbenikov s Petrom Lovšinom na čelu.

Letos je v projektu poleg idejnega očeta in soorganizatorja Petra Lovšina aktivno sodelovala cela občina Velike Lašče z županom Tadejem Malovrhom na čelu, ki želi, Rašico s Trubarjevino postaviti na mesto, ki mu v slovenski kulturni zgodovini tudi pripada. «Smo v takih časih, ko smo malo nesigurni, ne vemo ali moramo nositi maske ali se smemo družit, ampak vseeno naj nas rock kultura povezuje in naj nas druži to, da smo Slovenci in da imamo kar nekaj dobre, prave kulture«, so bile besede župana.

Tokrat je za uvod festivala je poskrbel lokalni kantavtor Stojan Bavdek, nadaljevale so peklenske mačke Hellcats, ženska Heavy metal zasedba, ki so se tokrat prvič predstavila v akustični različici. Vrhunec večera je bil seveda Janez Bončina Benč z vrhunsko spremljavo, Jani Moder, Nejc Škofic in Žiga Kožar, ki so z najboljšimi komadi na svojevrsten način vzdrževali in tudi zaključil druženje, prav z legendarno Gvendolino.

Ob koncu je moderator večera Matjaž Gruden zaključil z besedami: «Spoštovani obiskovalci upam da se strinjate z nami, da je to bil nenavaden večer,..«

In res je bil.

Hvala vsem pokroviteljem in soudeležencem pri organizaciji festivala. Se vidimo drugo leto.

Scroll to top